De afdeling Systemen & Infrastructuur (S&I) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van operationele luchtverkeersleiding systemen. Om luchtverkeersleiding goed te kunnen uitvoeren moet de kwaliteit en performance van deze systemen zijn gegarandeerd. De systemen voldoen daarom aan hoge eisen en worden onder architectuur ontwikkeld.
De afdeling CNS is onderdeel van S&I en verantwoordelijk voor de communicatie-, navigatie- en surveillance systemen. Ook netwerkconnectiviteit maakt onderdeel uit van S&I/CNS. Binnen de afdeling zijn daarom vier teams te onderscheiden, namelijk Voice, NAV, SUR en Datacom. Deze teams zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het 3e lijns beheer van de betreffende systemen en treden op als opdrachtgever richting leveranciers (4e lijn).
Bijzonder aan deze afdeling is dat de ontwikkeling van systemen plaatsvindt terwijl de continuïteit van de operatie moet zijn gewaarborgd. Het is belangrijk dat de afgesproken functionaliteit van systemen ongestoord ter beschikking blijft staan voor in- en externe gebruikers.
CNS/VOICE
In de functie van Systeemspecialist ga je werken in het team CNS/VOICE. Dit team bestaat uit 15 collega’s. Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van de huidige en nieuwe voice communicatiesystemen (VCS).
De voice communicatiesystemen zijn de belangrijkste systemen voor een verkeersleider. Via het VCS kan een verkeersleider communiceren met een piloot. Dat maakt het VCS een cruciaal systeem voor onze luchtverkeersleiders om het luchtverkeer af te handelen. Het VCS moet – net als alle andere systemen - 24/7 operationeel zijn. Momenteel realiseren we een tweede VCS. Het beschikbaar maken van een tweede VCS zorgt er voor dat er bij een storing altijd een terugvalmogelijkheid is. Het nieuwe VCS wordt geïnstalleerd op de de 7 LVNL-torens, de huidige radarzaal op Schiphol-Oost en op de nieuwe werkplekken in het nieuwe gebouw Polaris. Het nieuwe VCS zal ook door onze Defensie collega’s gebruikt worden op de 7 luchtmachtbases. Het wordt dus een landelijk dekkend systeem.
De komende jaren zullen de voice communicatiesystemen een overgang maken naar Voice over IP (VoIP). Op dit moment gebruikt het VCS een mix van analoge en digitale technieken. De toekomst is echter een volledig VoIP-systeem. Hiervoor moet een strategie worden opgesteld en daarna een transitie moeten worden uitgewerkt. Deze transitie moet plaatsvinden terwijl de operatie 24/7 doorgaat. En dit zijn slechts twee voorbeelden van projecten waar we aan werken. De afdeling is dus volop in beweging!
Vorm jij straks samen met dit team de drijvende kracht achter luchtvaart? Solliciteer dan nu!
Als systeemspecialist begint je ochtend met een overleg met een luchtverkeersleider. Fungerend als spil tussen luchtverkeersleiders en engineers of leverancier is het namelijk jouw taak om ervoor te zorgen dat de voice communicatiesystemen voldoen aan de wensen en eisen van de gebruikers. De luchtverkeersleider vertelt wat hij/zij van het systeem verwacht, waarna jij deze eisen in kaart brengt en duidelijk vastlegt. Na het overleg ga je aan de slag om de eisen van de luchtverkeersleider te verwerken tot een helder systeemontwerp. Dit systeemontwerp draag je over aan je collega, een product engineer die je ontwerp verder technisch uitwerkt. Na een gezellige lunch met collega’s staat het volgende overleg op het programma; met collega’s werk je mee aan de VoIP-strategie, een niet alledaagse klus. De vraag hoe we met de huidige technologie van een VCS tot een VCS met VoIP-technologie komen staat centraal. Aan het eind van de dag heb je nog een laatste overleg. Aan de hand van de eisen die je hebt opgesteld kom je samen met de engineer tot een uitgewerkte wijziging waardoor het VCS op een later tijdstip aangepast kan worden. Daarbij is het belangrijk dat de wijzigingen zonder hinder voor de luchtverkeersleiders kunnen plaatsvinden.
Wat je gaat doen:
Je bent breed geïnteresseerd, analytisch, leergierig en ondernemend. Je zoekt je collega’s actief op en wilt weten hoe verschillende disciplines en systemen zich tot elkaar verhouden en functioneren. Je neemt zaken niet zomaar aan en vraagt door tot je het probleem achter de vraag weet te achterhalen. Met je kritische blik kijk je altijd wat efficiënter of beter kan en komt daarbij met creatieve oplossingen. Hoewel je, zeker in het begin, wordt begeleid door senior collega’s, heb je er geen problemen mee om zelfstandig je werk uit te voeren en vraagt zelf om hulp wanneer je dat nodig hebt.
In jouw werk moet je zorgen dat verkeersleiders en andere stakeholders gehoord worden wat moet leiden tot een gedragen oplossing.
Verder beschik je over:
Je komt te werken in een professionele en vakkundige organisatie. Als bedrijf in een unieke en boeiende omgeving, zijn we trots dat we ieder moment van de dag zorgen voor een veilige en vlotte afhandeling van luchtverkeer en zo Nederland al meer dan negentig jaar verbinden met de wereld.
Ontwikkeling en begeleiding vinden we erg belangrijk. Aan de start word je gekoppeld aan een ervaren collega die jou helpt om wegwijs te worden binnen LVNL. Ook voeren we regelmatig gesprekken over jouw ontwikkeling en ambities.