Bij LVNL kun je luchtverkeersleider worden op een civiele of militaire locatie. Op elke locatie ziet het werk er weer anders uit.
- Vanuit de verkeerstorens begeleiden onze luchtverkeersleiders naderend en vertrekkend vliegverkeer in de directe omgeving van de luchthaven. Tijdens het werk is er voortdurend contact tussen de drie controlecentra: de verkeerstoren, aankomst & vertrek en de radar verkeersleiding.
- Op de afdeling Approach in de radarzaal op Schiphol Oost handelen luchtverkeersleiders het vliegverkeer in een groter gebied rondom de luchthaven af. In het Area Control Centre begeleiden ze vliegtuigen in de hogere luchtlagen binnen het Nederlandse luchtruim en zorgen ze ervoor dat deze vliegtuigen worden overgedragen aan de luchtverkeersleidingsorganisaties van onze buurlanden. En andersom.
- En op de militaire velden begeleiden luchtverkeersleiders een mix aan verkeer die je op de civiele velden minder vaak aantreft: helikopters, F35’s, maritieme gevechtshelikopters en commercieel verkeer.
- Ga je werken op een civiele torenlocatie, dan werk je op Schiphol, Rotterdam, Lelystad, Groningen (Eelde) of Maastricht (Beek). Daarnaast is er de radarafdeling op Schiphol-Oost (Area Control Centre en Approach).
- Ga je werken op een militaire torenlocatie, dan werk je op de locatie Leeuwarden, Woensdrecht, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Kooy, Volkel en Deelen. Of je werkt als luchtverkeersleider op de radarafdeling op Schiphol-Oost voor het militaire luchtruim.
Selectie en opleiding
Om luchtverkeersleider te worden, volg je eerst een selectietraject. Rond je dat positief af, dan start je met de opleiding voor luchtverkeersleiders bij LVNL. Deze duurt tweeëneenhalf tot drie jaar.
De opleiding start op Schiphol-Oost en bestaat uit twee onderdelen: de Initial Training en de Unit Training. De Unit Training vindt plaats op de luchthaven waar je voor in opleiding gaat.
Wanneer je start aan de opleiding voor een militaire locatie, volg je de Initial Training momenteel bij FTE Jerez in Spanje.
Ben jij klaar voor een vliegende start in 2023 en gaat jouw hart sneller kloppen
van de luchtvaart? Ben je daarnaast flexibel inzetbaar, sta je stevig in je schoenen
én ben je digitaal vaardig? Dan is de functie van simulator operator bij de
Luchtverkeersleiding Nederland (locatie Schiphol) jou op het lijf geschreven!
Een paar voorbeelden uit ons recente werk:
Net als Google Maps berekent ons torensysteem hoe lang een vliegtuig taxiet van de gate naar de startbaan. Dat gebeurt volgens de standaard taxitijden. Als een vliegtuig naar de Polderbaan moet taxiën, dan kruist het de Zwanenburgbaan in het midden. Als de Zwanenburgbaan in onderhoud is, moeten vliegtuigen soms omrijden en kloppen de taxitijden niet meer. Hoe moeten we het systeem aanpassen zodat ook in deze situatie de taxitijden kloppen? Hoe kan de verkeersleider het systeem laten weten dat de baankruising niet gebruikt kan worden?
De gebouwen op Schiphol groeien niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte waardoor op steeds meer plekken het zicht voor de verkeersleiders belemmerd wordt. Samen met Schiphol werken we steeds meer met camera’s. Maar wat wil de verkeersleider precies zien op zijn of haar scherm? Waar moeten de camera’s komen?
Vragen voor de toekomst:
Wat is er nodig om het verkeer remote met behulp van camera’s af te kunnen handelen? Denk aan de luchthavens in Beek of Eelde die remote vanuit Schiphol afgehandeld zullen worden. Of de afhandeling van de Polderbaan, die op dit moment vanuit Toren West gedaan wordt.
Wij leren van elk incident dat plaatsvindt. Hoe kunnen we onze systemen slimmer maken zodat de verkeersleider een waarschuwing krijgt als een vliegtuig een verkeerde vertrekroute volgt?
Een aantal voorbeelden uit ons recente werk:
Een leverancier van ons systeem heeft een nieuwe softwareversie geleverd. Nu moet het geïnstalleerd worden op alle omgevingen: test-, acceptatie-, simulatoren- en productieomgeving.
Van onze leverancier krijgen wij een nieuwe 3D database voor onze toren 360 graden simulator. De videokaarten blijken niet toereikend. Wat gebeurt met het systeem als we er andere videokaarten in zetten? Heeft het gevolgen voor andere hardware die wij gebruiken, voor OS, voor de applicatie zelf? Zijn er nieuwe procedures nodig voor bijvoorbeeld installatie van de versie?
Steeds meer testen doen we automatisch met Robot Framework. Regelmatig breiden we functionaliteiten van onze systemen uit waarvoor nieuwe geautomatiseerde tests gemaakt moeten worden.
Ook bij incidentonderzoek helpt Robot Framework de oorzaak te vinden. Je krijgt bijvoorbeeld een melding dat er een interfaceproces in een systeem af en toe eruit valt. Waarom?
LVNL is op zoek naar een breed georiënteerde securityspecialist met speciale aandacht voor Industrial Control Systems-domein (ICS). De werkzaamheden die je gaat uitvoeren als security specialist bij de afdeling GSI omvatten:
Aanvullende activiteiten en/of aandachtsgebieden: